Joulumuori-brandi Oulusta

Kaikki suomalaiset oppivat hiihtämään, viimeistään koulussa. Lumiset maisemat kiehtovat valokuvaushiihtoon vaikka satumaisten kynttiläkuusien keskelle.

Joulumuorin brandiin saa ideoita kynttiläkuustenkin suojassa ja hiihtämällä monenlaisia latuja ja verkottumalla toisten hiihtäjien kanssa. Hiihtokuvausretkellä otin kuvia ja videoita laitettavaksi Joulumuorin sivulle. Pohjois-Suomesta ja Lapista on kuvia nimellä RundgrenR Flickr. Kuva on otettu Syötteen kansallispuistossa 2015  KUVA T.P.

Joulumuorin tarina liikeideaksi Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa

Joulumuori syntyi Lappajärvellä 1950, juuri sinä vuonna, kun Eleanor Roosevelt tuli yllätyskäynnille Rovaniemelle tarkastamaan, onko lasten hyväksi lähtetetty sodan jälkeinen apu mennyt oikeaan tarkoitukseen. Hänen seuruettaan varten rakennettiin pikaisesti Napapiirille hirsimaja. Mökin rakensivat vauhdilla ammattitaitoiset kirvesmiehet viikossa, lähes suoraan Kemijoesta nostetuista hirsistä.

Joulumuori-brandi työn alle

Aivan viikossa ei joulumuoribrandiä sentään kehitetty, vaan taustalla on Joulumuorin työhistoria opetuksen, blogien, valokuvien, videoiden ja sosiaalisen median parissa, joka Oulun yliopiston yrittäjyyskurssin liikeideana sovitettiin opiskelijaryhmässä nykyajan digitaaliseen ympäristöön kesällä 2015.

Yrittäjyyskurssin opiskelijaryhmä tulisi tekemään mediapohjaisesta liikeideasta toimivan brandin heinäkuun helteillä. Sitä pitchatiin englanniksi mahdollisille sijoittajille kriittisten opiskelijakavereiden innostamana. Joulumuoriliikeidea syntyi sen perusteella, että alkuperäisen joulupukkisivuston kehittämisessä olisi törmätty mahdollisiin tekijänoikeuskysymyksiin.

Parissa viikossa onnistuimme vakuuttamaan kansainvälisten opiskelijoiden innoittamana liikeidean kiinnostavasta suomalaisesta tuotteesta, Joulumuorista.

Brandistä tuli Mrs. Santa – Mrs. Santa Greetings – Sharing Christmas Spirit Year-Round. Joulupukki asukoot Rovaniemellä ja Lapissa, mutta Joulumuori asuu Oulun seudulla, ja on todellinen henkilö.

Lappajärveltä Rovaniemen kautta Ouluun

Syntymäkotikuntaani Lappajärvelle tuli Lapista saamelaisasutusta savolaisten asuttamille seuduille jo 1200-luvulla, vaikka saamelaisia asuu nyt reilut 800 vuotta myöhemmin enimmäkseen Lapissa. Lappi on myös Joulupukin kotiseutua, jossa Korvatunturista tuli joulupukin asuinpaikka. Joulupukin Pajakylä rakennettiin Rovaniemelle, jossa siitä on kehittynyt, osaksi valtion tuella, merkittävä turismin keskus. Joulumuorin entinen opiskelukaupunki on Rovaniemi, nykyinen asuinpaikka Oulun seutu.

Digitaalisia satuja

Opettaja teki koulussa opittavasta asiasta taulupiirroksia, kun olin alaluokilla. Liitutaulun pölyinen lumo on yhä silmissä. Tuijotin Kylli-täti hurmaavia vesivärimaalauksia, joissa aina oli joku vähitellen etenevä ja kaunis tarina. Opiskelin Rovaniemellä opettajaksi, jossa joulupukki-brandin kiillotus alkoi viritä 1980-luvulla toden teolla.

Minustakin tuli sadunkertoja. (esimerkiksi Punahilkka-satu) Satujen ja tarinoiden piirtäjä ja kuvittaja. Liitu on pysynyt kädessäni koulussa 36 vuotta ja suosikkiaiheita oppimistilanteissa ovat olleet eläimet (esimerkiksi puput), mutta myös lapset arkisissa puuhissaan. Digitaaliset alustat tuovat uusia keinoja kuvittamiseen. Vesivärit ovat kuitenkin aina työpöydällä akvarellipaperin vieressä odottamassa inspiraatiota.

Joulu ja tontut

Joulu, ja tontut erityisesti, ovat inspiroineet, koska mallit istuivat nenäni edessä pikku pulpeteissaan. Sadun alku oli esimerkiksi vaikka ympyränä, silminä, jäniksenkorvina, mutta piirtämisen kestäessä lapset ohjasivat lopputulosta omilla kommenteillaan.

Koululapset ovat kasvaneet ja lentäneet valloittamaan maailmaa. Koulun ovet sulkeutuneet, mutta minulle aukesivat uudet ovet eläkkeellä opiskeluun ja kohti digitaalisten alustojen mahdollisuuksia, jotka toki olivat erityisalaa jo työelämässä. Olin ensimmäisiä luokkabloggaajia Suomessa.

Kaikki maailman lapset kouluun!

Olen kasvattanut lapsia koulussa neljällä vuosikymmenellä. Haluan edelleenkin puhua sen puolesta, että kaikki maailman lapset pääsisivät kouluun ja, että heillä olisi mahdollisuus oppia lukemaan ja kirjoittamaan ja kehittämään taitojaan itsensä ja toisten hyväksi maailmassa, jossa tarvitaan ymmärrystä, hyvyyttä, sivistystä. Kasvatus luo tutkimustenkin mukaan taloudellista hyvinvointia yhteiskuntaan.

Oppiminen on elinikäistä ja sosiaalisuutta edistävää toimintaa. Se ei pääty koskaan.

Koulutusteknologia-opintojen innoittamana tuotan sisältöä verkkoon globaalisti Suomesta, suomalaisesta koulusta, suomalaisten tavasta huolehtia lasten hyvinvoinnista, Suomen kauniista luonnosta ja arjestamme.

Globaalia sisällöntuotantoa

Joulumuorina tuotan sisältöä (piirroksia, valokuvia, videoita, tarinoita) verkkoon pääasiassa englanniksi sinne, missä on paljon ihmisiä. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus ottaa käyttöön uusia kanavia globaalista sosiaalisesta mediasta, joihin saan apua ulkomaalaisilta vaihto-opiskelijoilta.

Suomi liian pieni maa kilpailemiselle asiakkaista

Kilpailemme toistemme kanssa, kun meidän sen sijaan kannattaisi syöksyä maailmalle massojen pariin. Joulumuorin brandillä tuotetaankin sisältöä globaalisti, Kiinaan, Intiaan, Afrikkaan, Amerikkaan ja Australiaan. Siinä olen saanut tuhannen taalan arvoisia vihjeitä kansainvälisiltä opiskelijoilta. Samoin ”suurlähettiläsverkoston” kertomaan ihanasta Suomestamme.

Rantalakeus-lehti

Rantalakeus-lehti Joulumuorista etusivullaan joulun alla. Lehti kertoi Joulumuorin vierailuista Rantalakeuden alueella.

– Joulumuori

 

 

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s